1
1

Andrews Ganj Housing, New Delhi

press to zoom
ANDREWS GANJ HOUSING, NEW DELHI
Site Development and Designing of Andrews Ganj Housing, New Delhi

A large housing complex comprising of 962 units spread over an area of 36 acres in Andrews Ganj, New Delhi was commissioned by HUDCO for constructing various categories of standards government accommodation. The team chosen by HUDCO comprised of firms of Jasbir Sawhney, Gautam Bhatia, S. K. Das, Vasant Kamath, Ravindra Bhan and HUDCO’s Architectural Division. We were giving the responsibility of building 180 units of category IV type of housing units besides building units, we were also responsible along with the firm of Jasbir Sawhney, for the urban design of total complex and were also commissioned for total site development and landscaping of the complex and coordination of  all the site services with the architects and their consultants. After mutual agreement with all the architects, we tried a strategy of achieving integration in urban design without following the conventional rigid guidelines for built form. For achieving cohesive visibility, emphasis was given on the similarity of the building materials and structuring of internal and leftover spaces, circulation network including parking, treatment of the soft areas of the complex and use of appropriate plant material.

One hundred and eighty units on the south east corner of the site measuring 3.97 acres have been accommodated. The area of the each unit is approximately 1076 sq. feet.  The density achieved is 49 dwelling units per acre. The units are grouped in a cluster of five blocks around a central entrance courtyard, which is open on one side forming an integral enclosed larger central open space, which is used for active and passive activities.

The floors of the units are staggered to create large open to sky terraces on all floors except the top floor, which gets a central courtyard open to the sky. The blocking of the units has been closely knit together maximizing sharing of the walls and creation of positive usable spaces. In the landscaped areas Small and intensive used spaces are paved for case of maintenance while the larger spaces are turfed.

The entrance of the units is from private side streets and also from the parking area. Lockable scooter garages one for each unit is provided under the ground floor units adjacent to the central entrance courtyard.

The structure of the unit is of R.C.C frame with exposed sand lime brick infill panels. Externally the R.C.C framed structure is finished with textured paint

Compact grouping of housing units has resulted in minimal amount of negative spaces. Small unpaved spaces have been planted with ground covers. Flowering shrubs and trees have been used to replace seasonal flowers so that the area looks green all the year round and minimizes the maintenance. Rainwater from rooftops and paved area has been harvested back into the ground water system. Within the housing cluster provision has been made for children’s play area, sitting and recreation areas for elders, a milk booth and provision of a crèche for children.

2
2

Andrews Ganj Housing, New Delhi

press to zoom
3
3

Andrews Ganj Housing, New Delhi

press to zoom
4
4

Andrews Ganj Housing, New Delhi

press to zoom
5
5

Andrews Ganj Housing, New Delhi

press to zoom

STUDY OF ELEMENTS OF SITE PLANNING AND LANDSCAPING FOR RESIDENTIAL COMPLEX

Studio Assignment 2:

Site: Andrews Ganj type IV Housing

INTRODUCTION

The land at Andrews Ganj was an attempt, which came under the integrated Urban Design project with the purpose of use as community centre as well as Group housing. The entire project was segmented into major component, the community centre the shopping centre and residential zone accommodating general pool housing.

The idea behind the residential quarters was to emphasis on the conservation of land, a well balanced environment of the built form, open space linkages and the movement networks. The need was to provide for a low rise high density development predominantly four storied, which permits physical contact with the land and optimizes the use of the building material technologies, services and their maintenance.

STUDY THE RESIDENTIAL  QUARTERS AT ANDREWS GANJ TYPE IV HOUSING:

ACCESS SYSTEM AND LINKAGES ACCESS

  • The site is situated at the centre of Delhi with ease of access through the main ring road.

  • Entry from the secondary streets is quite clear. The site is approachable by a 10m road.

  • Peripheral car parking at the N.E. ensures easy accessibility to all house.

  • As one entrance the building the exposed soil pipes are seen which acts as the eye sore, as they are ill maintained and are source of unhygienic condition.

FORM/SPATIAL ORGANIZATION

  • The housing consists of four stories building blocks in row.

  • The housing complex is introverted in nature.

  • The central spines acts like linkages to the site through streets.

  • The courtyard in-between the built acts like landscape green with pathways and sit outs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INTERNAL OPEN SPACES

 Open space works on the hierarchy as one entre the central spine and enhances he elements of surprise for the visitor.

PRIVATE OPEN SPACES

Balconies of each units looking at the central court, Terraces provides outdoor space for sleeping in summers and serves for drying clothes and places to bask in winters.

SEMI-PRIVATE OPEN SPACES

Entry at the staircase at the internal court provides opportunities for social interaction.

CIRCULATION SYSTEM:

Clarity of movement: The Structure of the Complex is clear but, one can’t visualize the whole building completely. The linkage to house is from internal streets and walkways.

VEHICULAR CIRCULATION:

The road network is peripheral and internal thus to maintain the traffic free area within the complex, the vehicular parking is on the periphery; presently the pedestrian walk way is also used as the vehicular access.

PEDESTRIAN CIRCULATION:

  • The pedestrian streets are the main circulation spines which collect pedestrian and terminate them at the nodal points. i.e. parking and residential private courts.

  • The vertical circulations i.e. the staircase takes off from the pedestrian street as well as the internal street and is introverted.

  • The internal dwellings are free of vehicles.

  • Segregation of vehicular and pedestrian circulation is seen through peripheral circulation with parking along the edges.

 

ACTIVITY PATTERN USAGE:

  • The Central Green Space is used for various activities mostly during the festivals. The internal courts are used for small gatherings.

  • The staircase is used by ladies during the afternoon time.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​​​

 

SERVICES: (Storm water, Sewage, External lighting)

STORM WATER: The internal court act as collection of rain water and are well connected to the drains at the periphery.

SEWAGE: The soil pipes from individual houses are collected in the sewage system near the house on the ground floor. At The entrance of the building the exposed soil pipes are seen which acts as eye sore, as they are ill maintained and are source of unhygienic condition.

LIGHTING: In the evening time the lighting is inadequate at the certain points in the housing complex.

 

LINKAGES:

  • The visual linkage and the spatial continuity is seen in the central space, due to step like configuration of the built units, the in-between space gives sense of openness.

  • All dwelling unit are directly related to the court visually.

Visual Linkage:

Pedestrian Spaces to dwelling unit                       Present

Pedestrian Spaces to courtyard                             Present

Vehicular Spaces to dwelling units                        Limited

Lawn with dwelling unit.                                         Present

Lawn with the court yard                                        Present

Physical Linkage:

Recreational spaces to dwelling unit                      Present

Recreational spaces to recreational spaces          Present

Pedestrian spaces to dwelling units                        Direct

Vehicular spaces to dwelling unit                            Indirect

 

ORIENTATION AND MICRO-CLIMATE

  • The architects have designed the housing complex as introvert in nature, keeping the climate and the surroundings in mind.

  • The pattern, scale and orientation of the pedestrian streets and the location of the internal open spaces, which serve as the community gatherings spaces and are shaded by trees and shrubs this depicts the architects response to harsh composite climate of Delhi .

 

THE OVERALL AMBIENCE OF THE ENTIRE COMPLEX

  • The complex is very well sited and has calm atmosphere. As it’s introverted and away from heavy traffic zone. The members here display a great deal of attachments as well as pride to their dwelling environment.

  • The use of internal streets and staircase works well as they act as a backdrop for social interaction.

8
8

Andrews Ganj Housing, New Delhi

press to zoom
9
9

Andrews Ganj Housing, New Delhi

press to zoom
6
6

Andrews Ganj Housing, New Delhi

press to zoom
7
7

Andrews Ganj Housing, New Delhi

press to zoom
10
10

Andrews Ganj Housing, New Delhi

press to zoom